Rozenburg merktekens en meestertekens

Rozenburg Den Haag

Wat is Rozenburg?

Rozenburg is een van de bekendste aardewerkfabrieken in Nederland. De Koninklijke Plateelbakkerij Rozenburg, zoals de Haagse fabriek officieel heette, produceerde aardewerk van 1883 tot 1917. Rozenburg aardewerk en porselein geldt als een van de hoogtepunten van de Art Nouveau beweging in Nederland. Rozenburg is wereldwijd vermaard vanwege het eierschaal porselein dat de fabriek in 1900 op de wereldtentoonstelling in Parijs introduceerde.

De geschiedenis van Rozenburg plateel

De Koninklijke Plateelbakkerij Rozenburg werd in 1883 opgericht door de Duitser Wilhelm Wolff Freiherr von Gudenberg. Zijn doel was om traditioneel Delfts aardewerk te gaan produceren. Von Gudenberg had eerder gewerkt bij de Delftse fabriek De Porceleyne Fles. Maar door de samenwerking met Theodoor Colenbrander, die in 1884 artistiek directeur van Rozenburg werd, sloeg de fabriek al snel een nieuwe weg in. De Rozenburg fabriek maakte voor die tijd revolutionaire ontwerpen in vrije, expressieve en abstract vormen.

Dit is een kaststel van T.A.C. Colenbrander, gemaakt in 1886 en in het bezit van het Rijksmuseum. Ontwerpen tonen zowel in vorm als in decoratie een grote vrijheid. De decoraties zijn modern: abstract weergave van bloemen en planten in heldere kleuren met Aziatische invloeden.

Rozenburg en de Art Nouveau Stijl

Ook lieten de plateelschilders zich inspireren door de toen gangbare mode. De Art Nouveau Periode was populair in Nederland tussen 1884 en 1914. In de Art Nouveau periode gingen kunstenaars op zoek naar inspiratie uit de natuur met zwierige en organische vormen. Ook Oosterse kunst en de Arts and Crafts beweging uit Groot Brittanië boden de ontwerpers van Rozenburg keramiek de nodige inspiratie. Het zijn vooral donkere bloem- en diermotieven en die de eerste periode van de fabriek kenmerkten.

Hier zijn drie voorbeelden uit mijn eigen collectie van Rozenburg vazen. Handbeschilderd keramiek met bloemen en vogels in donkere kleuren, in de typische Art Nouveau stijl.

Innovatie: eierschaal porselein

Rozenburg werd tussen 1883 en 1895 geleid door verschillende directeuren die het maar niet lukten om van de plateelfabriek een groot succes te maken. Daar kwam verandering bij het aantreden van Jurriaan Kok in 1895. Onder leiding van Kok werd geëxperimenteerd met verschillende processen die uiteindelijk leidden tot de lancering van een nieuw product: het eierschaal porselein. Rozenburg startte in 1899 met de productie van dit delicate en fijnbeschilderde porselein. Deze collectie werd voor het eerst tentoongesteld op de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1900 en werd een internationaal succes. Diverse musea, waaronder het Musée des Beau Arts in Parijs en het Victoria and Albert Museum in Londen, kochten stukken aan en het eierschaal porselein van Rozenburg won verschillende prijzen.
Eierschaal porselein vormt nog steeds een van de hoogtepunten van de Art Nouveau in Nederland. Decors worden gekenmerkt door Aziatische invloeden en geven bloemen, vogels, vissen en insecten weer.

Drie vazen van Rozenburg, gemaakt in eierschaal porselein. Rechts een vaas met een decor van irissen, in het midden een vaas met seringen en spinnen, beschilderd door Sam Schellink (1902) en links een decor met takken en een vogel, beschilderd door J.W. van Rossum (1900). Alleen in het bezit van het Rijksmuseum.

Rozenburg 1883 tot 1917

Na het succes van de wereldtentoonstelling in Parijs volgen jaren waarin de bestellingen toenemen, en verschillende andere internationale tentoonstellingen volgden. Maar het lukte plateelbakkerij Rozenburg niet om het succes vast te houden. Door de hoge kosten van productie en toenemende concurrentie, verloor Rozenburg steeds meer marktaandeel. Ook raakte Art Nouveau langzaam uit de mode. Nieuwe innovaties, zoals de lancering van Juliana aardewerk en incruust aardewerk konden op veel minder enthousiasme rekenen van het publiek. Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak werden grondstoffen schaars. In datzelfde jaar staakte de fabriek de productie. In 1917 werd Rozenburg geliquideerd.


Benieuwd naar de betekenis van merktekens die je onder Rozenburg objecten vindt? Ze zeggen iets over de leeftijd en makers van het plateel.
Lees verder>>>


Plateelbakkerij Rozenburg in historische foto’s

Dit is de kamer waar de modellen werden gemaakt in de Haagse plateelfabriek Rozenburg.
In deze kamer werden de modellen beschilderd. Rozenburg maakte aardewerk en porselein in art nouveau stijl.
Hier zie je de ruimte in de Rozenburg fabriek waar vazen en andere objecten werden geglazuurd.
Dit is de toonkamer in de Haagse plateelbakkerij Rozenburg, 1883-1917.

Rozenburg te koop gevraagd en te koop aangeboden

Ik zou graag mijn bestaande Rozenburg collectie willen uitbreiden. Hebt u een Rozenburg vaas of wandbord te koop? Neem dan contact op. Hieronder zie je een deel mijn eigen collectie Rozenburg, waarvan er sommigen beschikbaar zijn voor de verkoop, en anderen tot mijn privé collectie behoren.


Rozenburg in de winkel

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.