Helaas zie je op veilingen, marktplaats en Catawiki geregeld nep plateel te koop. Omdat Nederlands antiek aardewerk soms heel waardevol kan zijn, wordt het ook nagemaakt. Nep plateel, gemerkt met Gouda, Rozenburg en Ram Arnhem herken je aan de volgende kenmerken.
Stijl en kleur
Nederlands beschilderd en geglazuurd aardewerk wordt plateel genoemd en is door verschillende Nederlandse fabrieken gemaakt in de periode tussen 1885 en 1965. Antiek aardewerk is ouder dan 100 jaar en heeft specifieke kenmerken, zoals kleurgebruik en stijlelementen. Vooral aardewerk uit de Art Nouveau periode (1885-1915) herken je aan donkere kleuren en het gebruik van zwierige vormen (zweepslagmotieven) in de decors. Of je herkent plateel juist aan de pasteltinten en de ‘kantjes-motieven’ op een witte achtergrond bij zogenaamde P- of NP-decors. Vaak heeft antiek plateel een symmetrie in het ontwerp. Dat betekent dat patronen zichzelf herhalen op het sieraardewerk.
Voorbeelden van namaak plateel
Check altijd het model- of decornummer van plateel
Namaak plateel wordt niet alleen op een fantasievolle manier beschilderd. Maar ook op een fantasievolle manier gesigneerd. Als de signatuur vaag is of vraagtekens oproept, dan is het een goed signaal om op onderzoek uit te gaan. Een goede manier om te checken of plateel authentiek is, is om het model- of decornummers op te zoeken. De meeste vazen hebben op de bodem naast de fabrieksnaam ook nummers. Zeker bij Gouds plateel is dat vaak het geval. Bij vazen van Plateel Bakkerij Zuid-Holland uit Gouda gaan de nummers onderop de vazen vaak over het model of het decor. Je kunt online plaatjes vinden van model- en decornummers, om te zien of het ontwerp van de vaas en de beschildering klopt bij de nummers. Een goede bron daarvoor is de database van Ridgetop Collections. Daar kun je het modelnummer of het decornummer onderop een vaas opzoeken om te kijken of het de juiste is.
Veel voorkomend: namaak plateel van Colenbrander
Theodoor Colenbrander was een van de belangrijkste pioniers op het gebied van Nederlands sieraardewerk. Plateel van zijn hand is zeer geliefd (zeer terecht) en heeft daarom ook een hoge marktwaarde. Colenbrander werkte vooral voor de Haagse fabriek Rozenburg en daarna voor ‘Ram’ in Arnhem. Er is op grote schaal nep plateel, gesigneerd door Colenbrander, op de markt gebracht. Het betreffen moderne kopieën uit het buitenland of goedbedoelde ‘hommages’.
Internationale vervalsingen
Namaak plateel is niet een typisch Nederlands fenomeen. Sinds kort zie je op vooral Amerikaanse veilingen steeds vaker imitatie antiek Nederlands plateel. Deze stukken zijn bijna niet van echt te onderscheiden. Maar je ziet dat ze nep zijn, omdat de decors en de fabrieken niet altijd bij elkaar horen. Ook hebben ze een wel heel consistent en overdreven patroon van craquelé (opzettelijk zo geproduceerd) om de illusie van antiek hoog te houden.
Twijfel over de echtheid van uw plateel?
Het zal u niets verbazen dat namaak plateel heel weinig waarde vertegenwoordigt op de markt. Logisch: verzamelaars zijn natuurlijk op zoek naar echte goede antieke stukken van Gouds plateel, Rozenburg plateel of Nederlands sieraardewerk van andere fabrieken. Heeft u plateel en twijfelt u over de authenticiteit? Wij geven gratis taxaties op basis van foto’s via mail. Op deze pagina, vind u meer informatie: taxatie plateel.